Period pročišćavanja organizma, izostavljanje jedne vrste hrane iz jelovnika.
Od danas počinje veliki božićni post. Prilika da telo odmorimo od teških i
masnih jela, da organizam malo pošaljemo ''na odmor''. Odmorite i organizam
i dušu.
Ako nemate ideju šta kuvati dajem vam nekoliko recepata :
Dimljeni šaran
Potrebno je: 1 kg. dimljenog šarana, 2 kg. krompira, 4 glavice crnog luka,
brašna, 2 crvene paprike, 0,5 kg. paradajza, (može i kuvanog),
ulje, 5-6 čena belog luka, biber, so.
Krompir skuvati u ljusci, ohladiti i iseći na kolutove. Dimljenog šarana iseći na
komade i kratko obariti. U vatrostalnu činiju ređati kolutove krompira, preko
komade dimljenog šarana, ribu prekriti kolutovima luka, i paradajza (ili čašu
kovanog), seckani beli luk, papriku crvenu sečenu na kolutove, politi uljem,
soli, biber i staviti u pećnicu da se peče. Posle pola sata, razmutiti kašiku
brašna sa čašom vode preliti ribu i peći još 15 minuta.
Dalmatinska salata
Potrbno je: 1 manja glavica karfiola, 2 šargarepe, manji ren, 1 jabuka, limun,
ulje , so .
Očistiti šargarepu i ren, karfiol dobro oprati, sve izrendati i polako viljuškom
izmešati.malo nek odstoji. Pre služenja dodati i izrendanu jabuku, posloliti
po ukusu, dodati ulje i limunov sok.
Slatka salama
Potrebno je : 3 šolje mlevenih oraha, šolja prah šećera, 100 gr. posne čokolade,
50. gr. poparenih i oljuštenih badema, malo nastruganog
muskatnog oraščića, strugana kora jednog limuna , vanil šećer.
Čokoladu rastopiti i dodati ostale sastojke , skloniti sa vatre i dobro izmešati.
Izmešajte i izručite sve na dasku posutu kristal šećerom.
Uviti u tanku salamu i ostaviti na vazduhu da se suši čitavu noć. Pred služenje
iseći na kolutove.
Prijatan vam post!
Re: Prilika
Zvezdana | 28/11/2011, 07:51
Hvala na receptima,